Ny studie: Outnyttjad potential i laddinfrastrukturen för elfordon (2025)

"Vi är en partner som vill vara med på den långa resan"

Sedan Spiltan 1986 såg dagens ljus som en aktieklubb har det hänt mycket. Idag är aktien noterad, portföljen värd 8,5 miljarder kronor och aktieägarna drygt 21 000 till antalet. Kvar vid rodret står vd:n och huvudägaren Per H Börjesson. Enligt honom gäller det att hitta bolag som drivs av personer med ett starkt track record.

Läs mer på Spiltan.se

I maj i fjol ringde klockan mitt på Stureplan när Spiltanaktien flyttades till NGM:s reglerade marknad – vilket bland annat innebär att daglig handel i aktien blev möjlig. Men även om bolaget har haft en stark tillväxtresa och nu handlas på NGM:s huvudlista finns mycket av kulturen från de tidiga åren kvar.

–Det är glädjande att se att vi har lyckats bära med oss kärnvärderingarna från den tiden då årsstämman hölls hemma i trädgården, säger Per H Börjesson.

Nu senast hölls årsstämman istället på det betydligt större Cirkus i Stockholm. Steg för steg har bolaget – vars portfölj består av både noterade och onoterade bolag – såklart professionaliserats. Men grundfilosofin vid investeringar är densamma: det är entreprenören bakom bolaget som är avgörande.

– Vi investerar främst i minoritetsposter. Då gäller det att hitta personer med starkt track record. Vi letar efter bolag med rätt förutsättningar och gärna bevisad historik, säger han.

Det största innehavet är Paradox Interactive, där Spiltan kom in tidigt. Innehavet har vuxit, men andelen har också svängt kraftigt. Från början utgjorde spelbolaget 10 procent av portföljen. Ett tag var andelen 75 procent. Idag ligger den på 35 procent.

– Om vi tidigt hade sålt vårt innehav hade vi haft flera miljarder kronor mindre idag. Paradox har 6 miljoner månatliga användare och stabila intäkter, även om kursen svänger. Det gäller att våga sitta still när det blåser, säger han.

Men att stå emot marknadens svängningar är inte det lättaste, även om man förstår värdet av det, menar Per H Börjesson.

– Det är lätt att ryckas med när det blir en kraftig nedgång, som under pandemin eller finanskrisen. Tajming är svårt. Även om du har pengar tillgängliga är det inte säkert att man vågar agera, eller agerar rätt. Det klarar inte ens proffsen. Därför är det bästa att investera regelbundet och hålla fast vid sin strategi.

Han lyfter Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway som exempel: aktien har stigit smått otroliga 5,5 miljoner procent sedan introduktionen 1965. Men den har också rasat 50 procent tre gånger.

– Så även på den aktien har man ju kunnat förlora pengar. Det svåra är att inte ryckas med och agera på impulser – och det blir bara ännu svårare i takt med att informationsflödet blir snabbare, säger Per H Börjesson som inspirerats av den amerikanske investerarprofilen, och varit öppen med att han tagit med sig en del av Buffetts filosofi till det egna investmentbolaget.

Till skillnad från många andra investmentbolag har Spiltan heller ingen uttalad exitstrategi. Det hänger samman med att bolaget oftast äger minoritetsposter.

– Vår långsiktighet innebär att vi inte försöker tvinga fram försäljningar, utan vi låter våra portföljbolag utvecklas i sin egen takt. Vi vill gärna vara med på den långa resan. Det innebär också att vi kan göra investeringar som lönar sig på lång sikt, istället för enbart insatser som främst ger kortsiktiga vinster. Ibland leder generationsskiften eller branschförändringar till försäljningar, men det är inget vi planerar för i förväg, säger han.

I april i år frångick dock Spiltan strategin kring minoritetsposter, i och med förvärvet av knappt 65 procent av aktierna i industrikoncernen Eitrium Holding – som i dagsläget består av sju bolag.

– Fördelen med att köpa ett sådant bolag onoterat är att det är lägre värderat än om det hade varit på börsen. Meningen är att vi ska utveckla bolaget, och kanske börsnotera om ett tag.

Hur ser strategin för Spiltan ut framåt?

– Vi fortsätter på samma sätt och letar främst minoritetsposter. Vi säger till entreprenörerna att det är bättre att sälja 20-30 procent till oss, än att sälja till en riskkapitalist som vill ha 70-80 procent. Då tappar man ju det mest värdefulla man har: värdet i det egna bolaget. Med oss får man ju också en partner som vill vara med på den långa resan.

Läs mer på Spiltan.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Spiltan Invest och ej en artikel av Dagens industri

Ny studie: Outnyttjad potential i laddinfrastrukturen för elfordon (2025)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 6127

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.